Dobro došli na web stranice Triatlon Kluba Split.
 
 
 
Danas je godine      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  O triatlonu
 
  ITU pravilnik 2017
 
  ITU pravilnik 2015 - prijevod
 
 
 
 
 
 
 
  Sponzori
 
 
 
peloton  
 
 
 
cemex  
 
 
 
 
extreme shop 
 
 
 
 
 
 
  Klub partner
 
Stranice_MK_Marjan 
 
 
 
 
 
 
  Iz arhive
 
   Sportska prehrana
 
 
 
 
 
 
 
 

uvod    I       II      III     IV      V      VI  
Triatlon klub SPLIT
ŠKOLA SPORTSKE PREHRANE



1. predavanje
utorak 13.11.2007. u 18.00 sati
Tema predavanja:
   DEHIDRACIJA - NEPOPRAVLJIVA GREŠKA



  Procjenite da li (koliko) ste dobro hidrirani  




   Voda u tijelu športaša čini gotovo70% tjelesne težine.Održavanje ravnoteže vode u tijelu odnosno ispravnog stupnja hidracije je od iznimne važnosti za održavanje normalnih tjelesnih funkcija i vrhunskih rezultata u športu. Tijekom športskog napora nastaje gubitak vode i to najvećim dijelom znojenjem.Gubitak tjelesne vode naziva se dehidracija.



   Dehidracija nastaje tijekom svakog športskog napora.Bitno je znati stupanj nastale dehidracije.Na žalost jačina žeđi nije točan pokazatelj stupnja dehidracije nastale tijekom napora.



   ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI STUPANJ HIDRIRANOSTI / DEHIDRACIJE? Kada zbog dehidracije izgubite na tjelesnoj težini (u %) moguće posljedice su:

   gubitak od 1%
   - smanjena sposobnost obavljanja aerobnog rada,smanjenje aerobnog kapaciteta. (Sawak, Montain, and Latzka 1996; Sawka, and Pandolf 1990)

   gubitak od 2%
   - smanjena sposobnost obavljanja aerobnog rada,smanjenje aerobnog kapaciteta i smanjenje primitka kisika osobito u toploj i vlažnoj okolini. (Barr 1999 ; Armstrong 1992; Wilmore and Costill p 470-471 1999)

   gubitak od 3%
   -znatno smanjenje aerobne izdržljivosti osobito u toploj i vlažnoj okolini. (Sawak, Montain , and Latzka 1996)

   gubitak od 4%
   - veliko smanjenje aerobne izdržljivosti i maksimalnog primitka kisika,osobito u toploj i vlažnoj okolini.(Wilmore and Costill p 470-471 1999)

   gubitak od 5%
   - pojava grčeva u mišićima,toplinska iscrpljenost, veliko smanjenje aerobne izdržljivosti i maksimalnog primitka kisika,osobito u toploj i vlažnoj okolini.(ACSM 1995 ; Bucci 1994)

   gubitak od 6%
   - toplinska iscrpljenost,toplinski udar,povišena tjelesna temperatura,koma i smrtni ishod!!! (ACSM 1995 ; Bucci 1994)



   Ili slikovito prikazano:



   KAKO PROCIJENITI STUPANJ DEHIDRACIJE ?

   Obzirom da nam svakodnevno na raspolaganju ne stoje vrhunski laboratoriji i skupe pretrage možemo se uz pomoć dvije jednostavne metode snaći u procijeni stupnja dehidracije.

   METODA 1.
   Najjednostavnija i najpraktičnija metoda je mjerenje tjelesne težine neposredno prije i neposredno nakon treninga.



   Svaki kilogram gubitka tjelesne težine približno odgovara gubitku jedne litre vode. Ukupan gubitak vode znojenjem točnije se procijeni (pod uvjetom da ste dobro hidrirani prije mjerenja) pomoću formule: manjak vode = tjelesna težina prije treninga – tjelesna težina poslije treninga + popijena tekućina tijekom treninga



   Kada dobijeni broj podijelite sa vremenskim trajanjem treninga dobiti ćete odličan i koristan podatak koliko ćete ponijeti rehidracijske tekućine na naredni trening.

   Primjerice:
   Športaš od 100kg tjelesne težine
   tjelesna težina neposredno prije treninga: 100kg
   tjelesna težina neposredno nakon treninga: 98kg
   količina popijene tekućine tijekom treninga 1litra: 1kg
   trajanje treninga: 2 sata
   manjak tekućine(L): 100kg-98kg=2kg(L)
   ukupan gubitak znojenjem(L): 2kg+1kg(popijena tekućina tijekom treninga)=3kg(L)
   stupanj znojenja(L/h): 3kg/2sata=1,5 litara/sat

  

   METODA 2.
   BOJA MOKRAĆE

   koji uzorak mokraće na slici pripada dehidriranom a koji dobro hidriranom športašu?

   Procjena stupnja hidriranosti promatranjem boje mokraće



   Boja 1,2,3=dobro ste hidrirani.
   Boja 4,5=dehidracija!
   Boja 6,7,8=teška dehidracija!!!





najava


Predavanja se održavaju u prostorijama kluba, Šibenska 27, gradski kotar Kman, Split. Predavač je Predrag Jakovljević dr. med., a ulaz na sva predavanja je slobodan.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili komentare uputite ih na e-mail adresu predrag.jakovljevic@st.t-com.hr. Također, ukoliko imate ideju, predložite temu budućeg predavanja.